Ogród ekologiczny

Udany finał polsko-niemieckiego projektu „Z tradycją w nowoczesność: innowacyjna edukacja ekologiczna i żywieniowa w kontekście europejskim” w dniu 26 października 2022


W ramach polsko-niemieckiej współpracy ponadnarodowej Fundacja „Krzyżowa” dla Porozumienia Europejskiego i Slow Food Germany zrealizowały pierwszy wspólny międzykulturowy projekt edukacyjny, poświęcony zrównoważonemu odżywianiu, którego odbiorcami była młodzież, dzieci, nauczyciele oraz edukatorzy.


Zgodnie z przekazem ludowym, w poprzednim tygodniu, wraz z Trzema Ogrodnikami i Zimną Zośką, odeszły okresowo w zapomnienie przymrozki. Z tej okazji w dniu 19 maja przeprowadziliśmy w naszym ogrodzie ekologicznym akcję, w ramach której pożegnaliśmy niskie temperatury i poczyniliśmy szereg prac: uporządkowaliśmy teren warzywniaka, dokończyliśmy ściółkowanie zrębką ścieżek między grządkami oraz usunęliśmy trawę, która rosła nie tam, gdzie powinna. Tym samym możemy pokusić się o stwierdzenie, że prace przy budowie ogrodu warzywnego zostały w dużej mierze zakończone. Do wykonania pozostaje jeszcze podłączenie pompy, montaż ogrodzenia i drobne prace wykończeniowe.

Środa, 13 kwietnia, przyniosła wyśmienitą pogodę. W tak ciepły i pogodny dzień trudno było wytrzymać w biurze. Z tego względu, po raz ostatni przed świętami Wielkiej Nocy, przeprowadzona została akcja, w ramach której pracownicy Fundacji wykonali szereg prac w ogrodzie ekologicznym.

W ruch poszły grabie, szpadle, taczki i sito do przesiewania ziemi. Spotkanie było także okazją do międzydziałowych rozmów z tymi, z którymi nie pracujemy na co dzień.

Pod koniec marca odbyło się w Krzyżowej spotkanie Wolontariuszy Trzeciego Wieku w ramach projektu "Żywność - z tradycją w nowoczesność". Wolontariusze dołączyli się do akcji niesienie wsparcia naszym gościom z Ukrainy, którzy - uciekając przed wojną - znaleźli w Krzyżowej bezpieczne schronienie. Seniorzy przywieźli ze sobą dary, wśród których znalazły się m.in. słodycze, napoje i domowe przetwory, w tym marynowane warzywa, konfitury i soki owocowe. Dary zasiliły kuchnię, z której na co dzień korzystają nasi goście z Ukrainy. 

W drugiej części dnia wykorzystana została sprzyjająca pogoda - uczestnicy udali się na na teren za fosą, gdzie powstaje ogród ekologiczny. Od ostatniego spotkania przybyło tam kilka nowych elementów - zakończona została budowa utwardzonej ścieżki, swój ostateczny wygląd zyskała zadaszona pergola, a w szklarni pojawiły się pierwsze zielone listki posianej niedawno rzodkiewki.

Ogród ekologiczny

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.