Ośrodki prowadzące działalność edukacyjną obejmującą zagadnienia zrównoważonego rozwoju i adaptacji do zmiany klimatu, aby być wiarygodne, powinny dawać przykład i wdrażać u siebie prośrodowiskowe rozwiązania. Nie da się tego zrobić bez świadomych, wyedukowanych i zmotywowanych zespołów – pisze Ania Dańkowska w artykule dla Fundacji Heinricha Bölla.
Edukacja ekologiczna to ważny element aktywności Fundacji „Krzyżowa”. Od kwietnia do listopada bieżącego roku podjęliśmy dodatkowe starania, by nasza działalność była w pełni zgodna z zasadami ekorozwoju. Zależało nam na tym, by w proces współkształtowania przemian włączyć cały zespół.
"Przepis na lepszy świat, czyli edukujemy rówieśników o żywności. Materiały edukacyjne dla młodzieży w wieku 14-16 lat" autorstwa Anny Dańkowskiej z Akademii Europejskiej Fundacji "Krzyżowa" oraz Magdaleny Klarenbach z Fundacji Otwarty Plan to publikacja kierowana do młodych ludzi, którzy chcieliby wcielić się w rolę edukatorów dla swoich rówieśników i wspólnie zgłębiać z nimi temat zrównoważonej żywności. Porusza ona tematy zasobów potrzebnych do produkcji żywności, pochodzenia jedzenia, marnotrawstwa żywności i sposobów na ograniczenie go, jak np. kuchnia "zero waste", rolnictwa ekologicznego oraz zaangażowania młodych ludzi w działania kampanijne.
Publikacja składa się z trzech części: wprowadzenia merytorycznego, wskazówek metodycznych do prowadzenia warsztatów oraz scenariuszy zajęć wraz z kartami pracy - jednym słowem można w niej znaleźć wszystko, co potrzebne jest młodym ludziom do przygotowania oraz przeprowadzenia warsztatów o zrównoważonej żywności z rówieśnikami.
6 grudnia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Wrocławskiego odbyła się dyskusja „1989-2019. 30 lat po upadku Żelaznej Kurtyny” z udziałem świadków historii: Elżbiety Sienkiewicz-Romańskiej, Władysława Frasyniuku, Rafała Bubnickiego. Rozmowę poprowadziła Katarzyna Kaczorowska. Debata była adresowana do młodzieży licealnej.
- Jeśli znajdziemy chwilę i spojrzymy na profile naszych bliskich w mediach społecznościowych, przekonamy się, że żyje nam się dobrze. Prawdopodobnie najlepiej w naszej historii. Ale przez to zaczęliśmy zapominać – czy mówiąc wprost: nie znamy naszej niedawnej przeszłości. Tym samym należy uznać, że najpewniej przestaliśmy właśnie wyciągać wnioski z bolesnych doświadczeń – nie szykując się tym samym na to, co może nadejść. – tłumaczy konieczność organizowania takich spotkań dr Tomasz Skonieczny, zastępca kierownika Akademii Europejskiej Fundacji „Krzyżowa”.
Druga i trzecia seria warsztatów dotyczących zrównoważonej żywności za nami! Franek, Jagna i Natasza z Niepublicznej Szkoły Podstawowej Montessori pod okiem naszych pedagogów poprowadzili 10 spotkań dla swoich rówieśników ze szkoły. Stali się przewodnikami po:
Prowadzący zachęcali koleżanki i kolegów do aktywnego działania na rzecz sprawiedliwej i dobrej żywności. Grupa gotowała wspólnie z resztek na warsztatach kuchni #zerowaste w Krzyżowej, a także odwiedziła gospodarstwo ekologiczne Ekolomia w Stoszowie.
Czytaj więcej: Dobre jedzenie z bliska – warsztaty Fundacji "Krzyżowa" oraz Szkoły Montessori