Druga i trzecia seria warsztatów dotyczących zrównoważonej żywności za nami! Franek, Jagna i Natasza z Niepublicznej Szkoły Podstawowej Montessori pod okiem naszych pedagogów poprowadzili 10 spotkań dla swoich rówieśników ze szkoły. Stali się przewodnikami po:
- systemie żywnościowym,
- zasobach potrzebnych do produkcji żywności,
- temacie marnowania żywności
- i sposobach na przeciwdziałanie mu.
Prowadzący zachęcali koleżanki i kolegów do aktywnego działania na rzecz sprawiedliwej i dobrej żywności. Grupa gotowała wspólnie z resztek na warsztatach kuchni #zerowaste w Krzyżowej, a także odwiedziła gospodarstwo ekologiczne Ekolomia w Stoszowie.
Bardzo dziękujemy młodym edukatorom i edukatorkom za wytrwałość, cierpliwość, pomysłowość i świetne podejście do grupy. Mamy nadzieję, że przygoda z edukacją rówieśniczą będzie przez Was kontynuowana! Dziękujemy również za wszystkie uwagi dotyczące tworzonych w projekcie materiałów edukacyjnych. To dzięki nim stają się one coraz lepsze i niedługo ujrzą światło dzienne. Warsztaty odbyły się w ramach projektu: "Dobre jedzenie z bliska" finansowane przez Europejską Agencję Środowiska (EEB).
#act4sdgs #SDG4all #Igrowyourfood #standtogether