"Przepis na lepszy świat, czyli edukujemy rówieśników o żywności. Materiały edukacyjne dla młodzieży w wieku 14-16 lat" autorstwa Anny Dańkowskiej z Akademii Europejskiej Fundacji "Krzyżowa" oraz Magdaleny Klarenbach z Fundacji Otwarty Plan to publikacja kierowana do młodych ludzi, którzy chcieliby wcielić się w rolę edukatorów dla swoich rówieśników i wspólnie zgłębiać z nimi temat zrównoważonej żywności. Porusza ona tematy zasobów potrzebnych do produkcji żywności, pochodzenia jedzenia, marnotrawstwa żywności i sposobów na ograniczenie go, jak np. kuchnia "zero waste", rolnictwa ekologicznego oraz zaangażowania młodych ludzi w działania kampanijne.
Publikacja składa się z trzech części: wprowadzenia merytorycznego, wskazówek metodycznych do prowadzenia warsztatów oraz scenariuszy zajęć wraz z kartami pracy - jednym słowem można w niej znaleźć wszystko, co potrzebne jest młodym ludziom do przygotowania oraz przeprowadzenia warsztatów o zrównoważonej żywności z rówieśnikami.
Edukacja rówieśnicza to mało znane w Polsce podejście w edukacji, jednak z powodzeniem stosowane już w niektórych krajach. Z tym większą radością prezentujemy "Przepis na lepszy świat..." i mamy nadzieję, że będzie się cieszyło powodzeniem wśród młodych, zaangażowanych ludzi. Będziemy wdzięczni za informację zwrotną o tym, jak nasze materiały się sprawdzają w pracy.
Prosimy o komentarze na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. . Dziękujemy!
#SDGs4all #goodfoodfromnearby #EEB #makeeuropesustainableforall
PUBLIKACJA DO POBRANIA
Publikację zamieszczamy w dwóch wersjach: do wyświetlania na ekranie oraz do druku.
Przepis na lepszy świat.pdf