W Krzyżowej przygotowujemy się do utworzenia edukacyjnego ogrodu ekologicznego. W związku z tym projektem w czerwcu odbyły się warsztaty projektowania permakulturowego.

Ogród tworzony jest przez Pracownię Architektury Tecla ze wsparciem Fundacji Plastformers w duchu partycypacji, czyli z czynnym udziałem zespołu złożonego z pracowników Fundacji "Krzyżowa" (Gardentimu), z którymi projektanci konsultują różne założenia dotyczące ogrodu. Dzięki realizacji warsztatów jeszcze więcej osób mogło zostać włączonych w proces powstawania tego wyjątkowego miejsca. Były to głównie osoby z najbliższego otoczenia Krzyżowej, w dużej mierze nauczycielki, ale również edukatorzy oraz ci, którym ekologia i ogrodnictwo leżą na sercu!

Warsztaty zostały podzielone na trzy części.

Rozpoczęliśmy webinarem, w czasie którego Bruno Zachariasiewicz z Fundacji Plastformers przedstawił, w jaki sposób projektować ogrody zgodnie z naturą, a także przeprowadził uczestników przez zasady etyczne i praktyczne projektowania permakulturowego.

Podczas drugiej części chętni i gotowi na takie spotkanie "na żywo" uczestnicy mieli okazję na miejscu w Krzyżowej dokonać tak ważnej dla projektowania permakulturowego, obserwacji terenu, zbierać dane, analizować je i wyciągać wnioski dla dalszych etapów projektowania. Poznali różne narzędzia, które w tym pomagają: od używanej w starożytności ramy-A do wyznaczania poziomic - po komputerowe symulacje wędrówki słońca po niebie.

P1020310
P1020307
P1020303
P1020294
P1020290
P1020273
P1020265
P1020255
P1020237
P1020231
P1020215
P1020191
P1020167
P1020163
P1020157
P1020139
P1020109
P1020101
P1020095
P1020084
P1020076
P1020075
P1020066
P1020061
P1020058
P1020038

Trzecia część warsztatów to ponownie spotkanie online i wykorzystanie zdobytej wiedzy teoretycznej oraz danych z terenu do zabawy w projektantów.

Warsztaty odbyły się w ramach projektu realizowanego przez Fundację "Krzyżowa" we współpracy ze Slow Food Niemcy oraz finansowanego przez Deutsche Bundesstiftung Umwelt: „Żywność- z tradycją w nowoczesność. Pielęgnowanie i rozwijanie postrzegania wartości żywności regionalnej i sezonowej. Komunikacja w zakresie ochrony środowiska i edukacja żywieniowa w kontekście europejskim".

Kolejne serie warsztatów zaplanowane są na jesień 2020 oraz wiosnę 2021.

 

Akademia Europejska

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.