W ubiegłym tygodniu zakończył się pierwszy cykl zajęć warsztatowych w ramach projektu "Dobre jedzenie z bliska". Uczniowie klasy 7b Szkoły Podstawowej nr 6 w Świdnicy podczas pięciu spotkań zapoznawali się i zastanawiali nad tematami związanymi z żywnością i systemem żywnościowym. Podczas warsztatów rozmawialiśmy o elementach i zależnościach w systemie żywnościowym, kończących się zasobach potrzebnych do produkcji żywności oraz jej kosztach środowiskowych, zanieczyszczeniach związanych z rolnictwem przemysłowym. Podczas zajęć dotyczących problemu marnowania żywności nie zabrakło pracy w kuchni, gdzie powstały potrawy przygotowane w duchu zero waste.

Grupa odwiedziła i poznała również gospodarstwo ekologiczne Ekolomia w Stoszowie. Cykl zakończył się planowaniem kampanii, którą uczniowie mogliby przeprowadzić w swojej szkole. Bardzo serdecznie dziękujemy uczniom i uczennicom za zaangażowanie i aktywny udział!

Projekt "Dobre jedzenie z bliska" jest jednym z sześciu, które zostały wybrane spośród ponad 200 propozycji z całej Europy w konkursie European Environmental Bureau w ramach projektu "Make Europe Sustainable for All": https://makeeuropesustainableforall.org/get-a-grant/

6200270125770824656574566922084991509725184n
20190605113020HDR
DSC0001
20190605123113
20190610102242HDR
hg
DSC0002-1
resizedDSC1358
resizedDSC1359
resizedDSC1362
resizedDSC1368
resizedhg
resizedDSC1379

Akademia Europejska

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.