W ubiegłym tygodniu zakończył się pierwszy cykl zajęć warsztatowych w ramach projektu "Dobre jedzenie z bliska". Uczniowie klasy 7b Szkoły Podstawowej nr 6 w Świdnicy podczas pięciu spotkań zapoznawali się i zastanawiali nad tematami związanymi z żywnością i systemem żywnościowym. Podczas warsztatów rozmawialiśmy o elementach i zależnościach w systemie żywnościowym, kończących się zasobach potrzebnych do produkcji żywności oraz jej kosztach środowiskowych, zanieczyszczeniach związanych z rolnictwem przemysłowym. Podczas zajęć dotyczących problemu marnowania żywności nie zabrakło pracy w kuchni, gdzie powstały potrawy przygotowane w duchu zero waste.
Grupa odwiedziła i poznała również gospodarstwo ekologiczne Ekolomia w Stoszowie. Cykl zakończył się planowaniem kampanii, którą uczniowie mogliby przeprowadzić w swojej szkole. Bardzo serdecznie dziękujemy uczniom i uczennicom za zaangażowanie i aktywny udział!
Projekt "Dobre jedzenie z bliska" jest jednym z sześciu, które zostały wybrane spośród ponad 200 propozycji z całej Europy w konkursie European Environmental Bureau w ramach projektu "Make Europe Sustainable for All": https://makeeuropesustainableforall.org/get-a-grant/