Pod koniec marca odbyło się w Krzyżowej spotkanie Wolontariuszy Trzeciego Wieku w ramach projektu "Żywność - z tradycją w nowoczesność". Wolontariusze dołączyli się do akcji niesienie wsparcia naszym gościom z Ukrainy, którzy - uciekając przed wojną - znaleźli w Krzyżowej bezpieczne schronienie. Seniorzy przywieźli ze sobą dary, wśród których znalazły się m.in. słodycze, napoje i domowe przetwory, w tym marynowane warzywa, konfitury i soki owocowe. Dary zasiliły kuchnię, z której na co dzień korzystają nasi goście z Ukrainy.
W drugiej części dnia wykorzystana została sprzyjająca pogoda - uczestnicy udali się na na teren za fosą, gdzie powstaje ogród ekologiczny. Od ostatniego spotkania przybyło tam kilka nowych elementów - zakończona została budowa utwardzonej ścieżki, swój ostateczny wygląd zyskała zadaszona pergola, a w szklarni pojawiły się pierwsze zielone listki posianej niedawno rzodkiewki.
Czytaj więcej: Domowe przetwory dla naszych przyjaciół z Ukrainy
Wiosenne porządki w naszym ekologicznym ogrodzie trwają. A ważną rolę w tych pracach odgrywa młodzież – m.in. uczniowie i uczennice Szkoły Podstawowej w Grodziszczu, którzy biorą udział w warsztatach w ramach projektu „Żywność - z tradycją w nowoczesność”. Sadzenie roślin, porządkowanie grządek oraz wiele innych prac ogrodowych to ważna część nauki o przyrodzie. A jak widać – nauka przez praktykę to to, co uczniowie lubią najbardziej.
Czytaj więcej: Wiosenne porządki w ekologicznym ogrodzie Fundacji – 8.04.2022
W dniach 11-12 marca 2022 odbędą się warsztaty metodyczne dla nauczycieli "Wytwarzanie, przetwarzanie, konsumpcja - czyli porozmawiajmy o żywności". Materiałem do pracy będzie pakiet scenariuszy zajęć w 10 modułach, które powstały w ramach projektu „Żywność – z tradycją w nowoczesność”, dofinansowanego przez Niemiecką Fundację Federalną Środowisko (niem. DBU). Podczas zajęć przybliżone zostaną założenia scenariuszy, przeprowadzone zostaną także próbki zajęć.
Planowany harmonogram:
Czytaj więcej: "Porozmawiajmy o żywności" - warsztaty metodyczne dla nauczycieli 11-12.03.2021
W ostatnim czasie ciągle było coś nie tak - albo za zimno, albo za mokro, albo za wietrznie, itp. Długo czekaliśmy, wypatrywaliśmy słońca i przyjaznych temperatur, które przyszły w końcu 10 lutego. Tego dnia ponad wszelkimi działowymi podziałami, w ramach pracowniczej akcji rozpoczęliśmy sezon ogrodowy 2022.
Głównym zadaniem było przygotowanie szklarni do pierwszych upraw - podłoże wewnątrz zostało zasypane kompostem oraz zrębką, uporządkowaliśmy także teren wokół szklarni. W ramach prac towarzyszących uporządkowaliśmy stary fundacyjny kompostownik, o istnieniu którego wiedzieli do tej pory zapewne tylko nieliczni, oraz przeprowadziliśmy wapnowanie terenu pod sad.
Czytaj więcej: Szklarnia przygotowana do uprawy! Akcja pracownicza w dniu 10.02.2022
Strona 2 z 7