W 2009 roku władze francuskiego Awinionu podjęły odważną decyzję o stworzeniu centralnej kuchni, która dostarcza dziennie blisko pięć tysięcy posiłków do 36 szkół w całym mieście. W miarę możliwości jedzenie przygotowywane jest z lokalnych, ekologicznych i sezonowych produktów. W tej inicjatywie ważny jest aspekt środowiskowy – zdecydowanie dominuje dieta roślinna. Tylko raz w tygodniu serwowana jest wołowina z lokalnej, ekologicznej hodowli, a w każdy piątek ryby. Pozostałe dni pozostają bezmięsne. Całości obrazu tego doskonale skrojonego systemu żywnościowego dopełnia zasada maksymalnego minimalizowania odpadów i niemarnowania żywności. Ponadto w dystrybucji tych posiłków szczególnie uwzględniono rodziny z niskimi dochodami. 

Stworzenie systemu centralnej kuchni stało się punktem wyjścia dla projektu Foodshift 2030, którego partnerem jest Fundacja „Krzyżowa”. Uczestnicy projektu spotkali się w Awinion w dniach 12–14 kwietnia, aby wymieniać doświadczenia i uczyć się od tych, którzy mozolnie – lecz bardzo efektywnie – zmieniają system żywnościowy w tym malowniczym, francuskim regionie. 

„U osób zaangażowanych w poszczególne przedsięwzięcia widać spójność celów biznesowych z osobistymi przekonaniami o konieczności i możliwości włączania kryteriów społecznych i środowiskowych, szczególnie tych dotyczących emisyjności i marnowania żywności. Zrobiło to na mnie niesamowite wrażenie” – opowiada Agnieszka Duduś, która z ramienia naszej fundacji uczestniczyła w spotkaniu w Awinion. – „Szczególnie zainteresowało mnie przedsiębiorstwo Ogrody Solene, które kupuje «brzydkie» warzywa od lokalnych rolników i przygotowuje je – obiera i pakuje próżniowo – na potrzeby kuchni centralnej. Zazwyczaj warzywa z drobnymi defektami lądowałyby w śmieciach. Dzięki Solene co miesiąc kilka ton doskonałej jakości warzyw zjadanych jest ze smakiem”. W tym przypadku nawet obierki nie są marnowane – bioodpady trafiają do pobliskiej kompostowni, natomiast plastikowe opakowania trafiają ponownie do użytku po przetworzeniu w lokalnej przetwórni zajmującej się recyklingiem. 

Ciekawym rozwiązaniem jest również Supermarche Solidaire, w którym rodziny o niskich dochodach mogą kupować żywność w okazyjnych cenach. Założyciel marketu wykorzystuje swoje kontakty z czasów, gdy pracował dla dużych korporacji z branży spożywczej i dzięki temu sporo jedzenia, które w tradycyjnym sklepie trafiłoby do śmieci (z uwagi na krótki termin przydatności, podniszczone opakowania, etc.), ląduje na francuskich stołach. „Bycie częścią projektu #FoodShift2030 – dodaje Agnieszka Duduś – to także budujące uczucie, że zmiany idą w dobrym kierunku”. 

WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112554-2
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112558-5
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112554-3
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112558-6
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112558-7
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112558-9
WhatsApp-Image-2023-04-18-at-112558-8

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!