W Fundacji "Krzyżowa" trwa druga i trzecia seria warsztatów o zrównoważonej żywności w ramach projektu: "Dobre jedzenie z bliska". Dzielni prowadzący: Franek, Jagna i Natasza nie poddają się w swoich trenerskich bojach i realizują kolejne zajęcia w duchu edukacji rówieśniczej.
Na ostatnich trzech spotkaniach poruszaliśmy z uczennicami i uczniami Niepublicznej Szkoły Podstawowej Montessori ważne tematy: koszty środowiskowe oraz zasoby potrzebne do produkcji jedzenia, marnowanie żywności na świecie oraz w naszych domach i sposoby na jego ograniczenie. Mieliśmy także okazję aktywnie doświadczać realizowanych zagadnień: gotowaliśmy z resztek w kuchni warsztatowej w Krzyżowej oraz odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne "Ekolomia" w Stoszowie.
Uczestniczki i uczestnicy zajęć mogli tam poznać życie i pracę w gospodarstwie, poczęstować się jabłkami i marchewką, dowiedzieć się, co to jest "poplon", "monokultura", a także w jaki sposób rolnicy ekologiczni dbają o glebę!
Przed nami jeszcze ostatnie zajęcia, na których uczniowie i uczennice będą planować kampanię w wybranej przez siebie sprawie związanej ze zrównoważoną żywnością.