W Fundacji "Krzyżowa" trwa druga i trzecia seria warsztatów o zrównoważonej żywności w ramach projektu: "Dobre jedzenie z bliska". Dzielni prowadzący: Franek, Jagna i Natasza nie poddają się w swoich trenerskich bojach i realizują kolejne zajęcia w duchu edukacji rówieśniczej.

Na ostatnich trzech spotkaniach poruszaliśmy z uczennicami i uczniami Niepublicznej Szkoły Podstawowej Montessori ważne tematy: koszty środowiskowe oraz zasoby potrzebne do produkcji jedzenia, marnowanie żywności na świecie oraz w naszych domach i sposoby na jego ograniczenie. Mieliśmy także okazję aktywnie doświadczać realizowanych zagadnień: gotowaliśmy z resztek w kuchni warsztatowej w Krzyżowej oraz odwiedziliśmy gospodarstwo ekologiczne "Ekolomia" w Stoszowie.

Uczestniczki i uczestnicy zajęć mogli tam poznać życie i pracę w gospodarstwie, poczęstować się jabłkami i marchewką, dowiedzieć się, co to jest "poplon", "monokultura", a także w jaki sposób rolnicy ekologiczni dbają o glebę!

Przed nami jeszcze ostatnie zajęcia, na których uczniowie i uczennice będą planować kampanię w wybranej przez siebie sprawie związanej ze zrównoważoną żywnością.

logo
DSC0757
DSC0756
DSC0754
DSC0656
DSC0751
DSC0651
DSC0649
DSC0643
DSC0632
DSC0630
DobrejedzeniezbliskaIX
20191001113626
20191001102634
20191001094121
20191001101403
20191001085713
20191001093820
DSC1704
DSC1697
DSC1645
DSC1691
DSC1695
DSC1635
DSC1660
DSC1656
DSC1657
DSC1688
DSC1632
DSC1671
DSC1646
DSC1638
DSC1668
DSC1658

Akademia Europejska

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!