Współpraca międzykulturowa zalicza się do jednego z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, ale dotychczas rzadko była stosowana w praktycznej edukacji żywieniowej. Slow Food Deutschland e.V. i Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego chcą to zmienić, realizując w ramach polsko-niemieckiej współpracy międzykulturowy projekt “Żywność - z tradycją w nowoczesność. Pielęgnowanie i rozwijanie postrzegania wartości żywności regionalnej i sezonowej. Komunikacja w zakresie ochrony środowiska i edukacja żywieniowa w kontekście europejskim".
W ramach projektu planowanych jest sporo ciekawych przedsięwzięć: stworzenie ekologicznego ogrodu edukacyjnego dla dzieci i młodzieży w Krzyżowej oraz laboratorium kuchennego, opracowanie materiałów dydaktycznych na temat zrównoważonego wykorzystania żywności. Do bliskiej współpracy w projekcie jest zaproszona pobliska Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Grodziszczu. Wiele innych szkół odbędzie warsztaty w ogrodzie i laboratorium kuchennym. Doświadczenia projektu zostaną opublikowane w formie dwujęzycznej, polsko-niemieckiej publikacji jako kalendarz sezonowości żywności. Przedsięwzięcie finansowane jest przez Deutsche Bundesstiftung Umwelt.