Współpraca międzykulturowa zalicza się do jednego z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ, ale dotychczas rzadko była stosowana w praktycznej edukacji żywieniowej. Slow Food Deutschland e.V. i Fundacja Krzyżowa dla Porozumienia Europejskiego chcą to zmienić, realizując w ramach polsko-niemieckiej współpracy międzykulturowy projekt “Żywność - z tradycją w nowoczesność. Pielęgnowanie i rozwijanie postrzegania wartości żywności regionalnej i sezonowej. Komunikacja w zakresie ochrony środowiska i edukacja żywieniowa w kontekście europejskim".

W ramach projektu planowanych jest sporo ciekawych przedsięwzięć: stworzenie ekologicznego ogrodu edukacyjnego dla dzieci i młodzieży w Krzyżowej oraz laboratorium kuchennego, opracowanie materiałów dydaktycznych na temat zrównoważonego wykorzystania żywności. Do bliskiej współpracy w projekcie jest zaproszona pobliska Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Grodziszczu. Wiele innych szkół odbędzie warsztaty w ogrodzie i laboratorium kuchennym. Doświadczenia projektu zostaną opublikowane w formie dwujęzycznej, polsko-niemieckiej publikacji jako kalendarz sezonowości żywności. Przedsięwzięcie finansowane jest przez Deutsche Bundesstiftung Umwelt.

salad-4637382640
onion-1565604640
carrots-1082251640

  

Akademia Europejska

Chcesz być na bieżąco?

Zapisz się do naszego newslettera i dowiaduj się pierwszy o nadchodzących wydarzeniach!

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.