W dniach 25-26 czerwca 2021 odbyły się ogrodowe warsztaty permakulturowe, podczas których można było się dowiedzieć dużo na temat tego, jak w ogrodzie robić, żeby się nie narobić! Tzn. jak sprawić, żeby to naturalne procesy wykonywały pracę za nas. Zastanawialiśmy się m.in. nad tym, jak to się dzieje, że gleby można nie przekopywać, a wszystko - oprócz chwastów - rośnie wtedy jak na drożdżach.
W ramach warsztatów tworzyliśmy i warstwowaliśmy wyniesione grządki, rozmawialiśmy o uprawie współrzędnej oraz zakładaniu Gildii (dobre i złe towarzystwo roślin), przygotowywaliśmy herbatę kompostową oraz gorący 18-dniowy kompost metodą Berkeley. Pomidory, ogórki, buraki i inne zielsko - to wszystko już nam rośnie!
****
Warsztaty zrealizowane w ramach projektu "Żywność - z tradycją w nowoczesność, dofinansowanego ze środków Niemieckiej Fundacji Federalnej Środowisko (DBU) i realizowanego we współpracy ze Slow Food Deutschland e.V.