Z żywnością mamy do czynienia na co dzień, a jednak nie zawsze zdajemy sobie sprawę: skąd ona pochodzi, ile pracy potrzeba do jej wyprodukowania, jak bardzo jest czasem przetworzona, jak jej produkcja wpływa na zmiany klimatu? Szczególnie młodszemu pokoleniu brakuje nie tylko wiedzy, ale i umiejętności świadomego korzystania z produktów spożywczych. Tymczasem współpraca międzykulturowa, jako odpowiedź na globalne wyzwania, w tym te dotyczące żywności, jest jednym z 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ. Niestety, na gruncie edukacji żywieniowej współpraca ta nie była dotychczas prawie w ogóle realizowana. Fundacji „Krzyżowa” dla Porozumienia Europejskiego oraz Slow Food Niemcy postawiły to zmienić, tworząc wspólny projekt „Żywność - z tradycją w nowoczesność. Pielęgnowanie i rozwijanie postrzegania wartości żywności regionalnej i sezonowej. Komunikacja w zakresie ochrony środowiska i edukacja żywieniowa w kontekście europejskim".
Motywem przewodnim projektu jest zachowanie i rozwój zorientowanych na przyszłość technik produkcji sezonowej i regionalnej żywności w zależności od pory roku. W kontekście wymiany międzykulturowej projekt koncentruje się na tradycyjnych technikach i metodach proekologicznych w produkowaniu oraz przetwarzaniu żywności z Polski, które wzbogaca o rozwiązania i idee stosowane na co dzień w Niemczech. Tradycyjne podejście do oszczędnego korzystania z zasobów żywności, innowacyjnie zaadaptowane i zmodernizowane, może dostarczyć świeżych impulsów dla zrównoważonego systemu żywnościowego. Wychodząc z takiego założenia, projekt ma na celu uczenie nawiązywania kontaktu z przyrodą i środowiskiem naturalnym, a także kulturą i tradycją. Zachęca do doceniania dziedzictwa tradycji, tłumacząc jej początki, przypominając ją i ożywiając dla obecnego i przyszłych pokoleń.
W ramach projektu „Żywność - z tradycją w nowoczesność” powstanie kompleksowa oferta edukacyjna oraz wypracowane zostaną narzędzia do realizowania edukacji żywieniowej. Kluczowym elementem projektu jest ogród ekologiczny, który powstanie na terenie Fundacji „Krzyżowa”. W nim młodzi ludzie będą mogli uczyć się zrównoważonego wykorzystania żywności w teorii i praktyce. Z ogrodu będą korzystać różne grupy wiekowe, pochodzące z różnych środowisk, zarówno uczniowie Szkoły Podstawowej z, sąsiadującego z Krzyżową, Grodziszcza, jak i międzynarodowe grupy młodzieży. Drugim narzędziem/miejscem edukacji o zrównoważonej żywności będzie Laboratorium Kuchenne, czyli kuchnia warsztatowa dostosowana do prowadzenia zajęć z grupami młodzieży. Pozwoli ona odkrywać na nowo tradycyjne metody przetwarzania żywności oraz zrównoważonego korzystania z niej.
Wypracowane w ramach projektu materiały edukacyjne oraz uzupełniający je kalendarz sezonowości posłużą jako pomoce dydaktyczne dla nauczycieli/lek, edukatorów/rek do prowadzenia takiej edukacji również w swoich placówkach. Materiały umożliwią młodym ludziom krytyczną ocenę naszego systemu żywnościowego i zachowań konsumenckich. W dwujęzycznej publikacji zostaną przedstawione przepisy kulinarne i doświadczenia ogrodnicze w formie kalendarza sezonowości.
Ekologiczny ogród edukacyjny powstawać będzie w partycypacyjnym procesie z udziałem pracowników Fundacji „Krzyżowa” oraz pobliskiej szkoły. Planowane są warsztaty z projektowania i tworzenia ogrodu dla nauczycielek/li oraz multiplikatorów, podczas których będą przekazane zarówno wiedza teoretyczna, jak i umiejętności praktyczne niezbędne do założenia edukacyjnego ogrodu. Projekt trwa od kwietnia 2020 do marca 2022.